Wat is een Trappistenbier, of kortweg een trappist?
Dit is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen.Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan.
De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden geprezen om hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en niet-commerciële aanpak. De voorwaarden om de naam "trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de zijn de volgende:
1) Het product moet binnen de muren van de abdij worden geproduceerd.
2) Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd.
3) De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.
Wereldwijd zijn er slechts elf trappistenbrouwerijen. Eén van deze brouwerijen vind u in Villers-Devant-Orval (Belgische Ardennen), waar het Orval geproduceerd wordt. Vernoemd naar de “Val d’Or (de gouden vallei).
Mathilde van Toscane ligt aan de basis van de legende van Orval:
Ze zou omstreeks 1076 gerust hebben bij de bron in het dal van Orval. Terwijl zij met haar handen door het water gleed, verloor ze haar trouwring. De ring was een aandenken aan haar overleden echtgenoot, Godfried met de Bult, en ze smeekte en bad tot God om hulp. Na haar gebeden keerde ze terug naar de bron. Een forel kwam boven met haar trouwring in de bek. Daarop riep zij uit: "Dit is werkelijk een gouden dal!" (Latijn: aurea vallis, vandaar Orval).
Uit dankbaarheid besloot ze op deze gezegende plaats een klooster te stichten. De bron heet tegenwoordig de Mathilde bron. De plaatselijke traditie wil dat elk jong meisje dat een geldstuk in de bron werpt binnen het jaar zal trouwen.
De forel met de ring in de bek staat afgebeeld op het etiket van de flesjes, de glazen en reclamepanelen van het Orval-Trappistenbier.
Het bijzondere van deze brouwerij is dat er maar één soort bier wordt gebrouwen. Namelijk het amberkleurige bier in de kelkvormige flesjes met het blauwe etiket. De enige uitzondering maken de monniken voor de brasserie À L’ange Gardien. Hier stroomt “Orval Groen” uit de tap (iets lager in alcoholpercentage).
De monniken van dit trappistenbier zijn erg gesteld op hun bier en de behandeling hiervan. Zo hebben zij 325 Orval ambassadeurs geselecteerd over de gehele wereld. In Nederland zijn er 35 te vinden, waarvan één in Wissenkerke, en wel bij Hotel Café Restaurant “De Kroon”.
Wat kunt u als speciaal bierliefhebber verwachten bij deze Orval ambassadeurs?
De uitbater kan u vertellen over:
* het brouwproces
* een stukje geschiedenis over de abdij
* de schaarste van het Orval bier
* wat voor Orval wordt er aangeboden?
Bij de ambassadeurs kunt u genieten van:
* Een Orval die jonger is dan 6 maanden, zal meer bitter en fruitiger in smaak zijn.
* Een Orval die ouder is dan 6 maanden, deze is wat soepeler, ronder en heeft meer zure toetsen. Dit komt doordat bijna alle restsuikers zijn verdwenen.
* Voor de echte liefhebbers van dit fantastische trappistenbier serveren wij zelfs Orval bieren ouder dan 12 maanden, 24 maanden, 36 maanden en met een veel geluk zelf 48 maanden!!!
* U kunt kiezen om de Orval gekoeld (6°C) of niet gekoeld (ca 12°C).
Wilt u de verschillen eens ervaren? Kom dan naar ons speciaal-biercafé en laat u verrassen door de verscheidenheid van het Orval Trappistenbier.